Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Podstawa ciasteczek to mąka pszenna, masło, cukier, żółtka oraz platki owsiane. Robiąc je trzeba zachować odpowiednie proporcje tych składników, a reszta to improwizacja. Szczerze mówiąc ja wymyślając ten przepis robilam wszystko”na oko” i nie korzystałam z niczyich receptur, więc wyjsciowe proporcje stanowią tylko wskazówkę . Tu wskazana jest kreatywność. Można połowę mąki zastąpić mąką przenną razową, orkiszową, graham, a nawet kukurydzianą, cukier biały cukrem ciemnym, dodać ekstrakt waniliowy, rodzynki, sezam, kakao, zarodki i otręby, suszone morele, śliwki, skórkę pomarańczową, cytrynową, zmielone lub pokruszone orzechy i migdały, ziarenka słonecznika i dyni, rożne przyprawy, masło orzechowe, tahinę, mak, groszki lub wiórki czekoladowe, kokosowe itd. Oczywiście nie wszystko naraz, wybieramy 2- 3 składniki np kakao i skórka pomarańczowa albo mielone orzechy laskowe i cynamon lub rodzynki namoczone w amaretto, płatki migdałowe. Wystarczy garść, a przypraw łyżeczka.
By ciasteczka były bardziej wyraziste płatki owsiane uprzednio prażymy na złoto na suchej patelni.
Ciasteczka kruche dobrze się przechowują przez dłuższy czas, możemy je zapakować papierowe torebki, pudełka lub celofan ( ja kupuję w kwiaciarni), ładnie przewiązać sznurkiem lub wstążeczką i porozdawać w prezencie znajomym. Szczególnie, że święta tuż tuż…
CIASTECZKA OWSIANE PRZEPIS PODSTAWOWY
250 gr mąki pszennej ( np.450 tortowej)
100 gr płatków owsianych uprażonych na patelni
Kostka masła zimnego ( 200 gr)
200 gr cukru pudru
Pół łyżeczki soli
Łyżeczka proszku do pieczenia lub sody( można pominąć, ale wtedy ciasteczka będą bardziej zbite i twarsze)
Rozpuszona czekolada mleczna lub gorzka lub gotowa polewa czekoladowa.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce ( bez czekolady!) i zagnieść ciasto. Jeśli się klei nie dodajemy wiecej mąki tylko lekko nią opruszamy kulę ciasta i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąka, rolujemy dowolnej wielkości wałeczki i kroimi na plasterki grubości około 1cm. Kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 10 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone ostudzić i polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą. Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s