Zimowa szarlotka

Zimowa szarlotkaNie lubię tych wszystkich czynności, które trzeba wykonać przy robieniu tradycyjnej szarlotki; najpierw ciasto, potem duszenie jabłek, no i jeszcze kruszonka. To zajmuje sporo czasu i zniechęca do podjęcia trudu, zwłaszcza jak ja jest się niecierpliwym i chce się mieć efekt od
razu.
Szarlotkę sypaną nauczyła mnie robić moja babcia ze strony taty. Od razu polubiłam ten banalnie prosty przepis i przypadły mi do gustu smak i konsystencja tej szarlotki. Do tego można poeksperymentować z przyprawami. Dodatek tradycyjnego cynamonu mozna wzbogacić szczyptą goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kardamonu, imbiru i pieprzu. Można też dodać znane mieszanki przypraw; garam masala, przyprawa 5lub 7 smaków, przyprawa do pierników…Oczywiście możemy użyć gotowych mieszanek ze sklepu jednak przekonałam się o tym wielokrotnie, że nic nie zastąpi świeżo utłuczonych w moździerzu przypraw. Aromat ciasta jest wtedy o wiele intensywniejszy i przyjemniejszy w smaku ( można też użyć młynka ).
Masa jabłkowa aż się prosi o dodatek prażonych na suchej patelni pokruszonych orzechów, płatków migdałów, a nawet nasionek sezamu. Pasują też rodzynki ( namoczone w rumie, brandy lub triple sec), szuszone śliwki, morele, figi i inne bakalie. Pole do popisu jest duże, ale w moim przypadku mniej znaczy lepiej.
Po klasycznej jabłkowej szarlotce może przyjść czas na dodatek gruszek lub marchewki, w wersji zdrowszej można zastąpić biały cukier trzcinowym lub muscovado, połowę mąki pszennej zastąpić razową, dodać otręby, ale najpierw podaje klasyczny przepis.
SZARLOTKA SYPANA
Składniki:
Po jednej szklance mąki, cukru białego zwykłego i kaszy manny
Pół kostki masła
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 kg jabłek ( najlepiej kwaśnych)
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
Przygotowanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki; mąkę, kaszkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cynamonem i trzema łyżkami cukru. Niedużą blachę kwadratową lub tortownicę wyłożyć pergaminem lub po prostu wysmarować tłuszczem. Na spód wysypać 1/3 suchej mieszanki, potem połowę jabłek, następnie znowu 1/3 suchych składników, resztę jabłek i na górę ostatnią porcje mieszanki. Po prostu pomiedzy trzema warstwami mieszanki mają znaleźć się dwie części jabłek- proste! Na koniec kładziemy na całości kawałeczki masła. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni okolo 40 -50 minut, aż wierzch się zrumieni ( jeśli piekarnik ma termoobieg to ustawiamy temperaturę o 20 stopni mniej). Podajemy na gorąco lub na zimno z lodami lub/i bitą śmietaną.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s