Simply wonderful

nikon2011 334nikon2011 333Simple wonderfull Jeśli ktoś nie ma wprawy w pieczeniu może zacząć od prostych, ale dających ciekawy efekt przepisów na słodkie kulki. Nie będę się rozpisywać na temat jaka to jestem genialna i sama to wszystko wymyśliłam, tylko od razu podam źródło, z którego korzystałam ucząc się robienia tych słodyczy. Są to receptury Kingi Błaszczyk Wójcickiej, które można znaleźć na stronie http://ucztavege.most.org.pl/ pod nr 24 Czas słodyczy i 51 Słodkie kulki. Chwilowo nie mogę pootwierać tych stron, ale jeśli nie uda się otworzyć na wyżej wymienionej stronie można powpisywać w wyszukiwarkę te tytuły i napewno gdzieś wyskoczą artykuły z Dużego Formatu skąd pochodzą. Simply wonderful mają pochodzenie amerykańskie, ale ja zawsze jadałam je na imprezach i festynach organizowanych przez krysznowców. Własnie oni perfekcyjnie opanowali sztukę ich przyrządzania i dotychczas właśnie u nich jadłam te najlepsze. Można zaryzykować stwierdzenie, że są to zdrowe słodycze, dlatego że w ich skład wchodzą orzechy, ziarna, bakalie, kakao i karob (zdrowszy substytut kakao w postaci zmielonych ziaren chlebowca świętojańskiego), a bazą jest mleko w proszku, masło oraz cukier( karmel, syrop klonowy, ciemne cukry bądź zwykły puder) . Warto najpierw wypróbować sprawdzone przepisy, by potem zaczać komponować własne. Kiedy już się opanuje podstawy można powoli zacząć eksperymentować- zmieniać posypki , rodzaje orzechów i past orzechowych, tworzyć swoje autorskie przepisy. To wcale nie takie trudne! Na zdjęciu widać kulki karmelowe otoczone w wiórkach kokosowych oraz kulki fistaszkowe ( z masła orzechowego) posypane słodkim kakao. Udanego mieszania, lepienia i obtaczania…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s